Helse- og omsorgsministeren besøkte Den offentlige tannhelsetjenesten:

For å lytte og lære

Den nyutnevnte helse- og omsorgsministeren var på turné i helsenorge mot slutten av 2009. Da hun kom til Trøndelag ville hun til tannlegen.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen følger nøye med når tannhelsetjenestens folk orienterer.

Fylkestannlege Inger Melø ble spurt om Tannhelsetjenesten kunne ta imot Anne-Grete Strøm-Erichsen i slutten av november. Statsråden ønsket en innføring i temaer som tannhelsetjenesten er opptatt av, og hadde hørt at de er kommet langt på mange områder i Sør-Trøndelag.

Melø grep sjansen og laget et fint opplegg for statsråden, som kom med et stort følge fra embetsverket i departementet til Sentrum tannklinikk i Trondheim. De satte seg ned og lyttet interessert i en hel time.

Tannpleier Siri Øwre hadde forberedt en innledning om tannhelsetjenestens rolle i folkehelsearbeid, med vekt på helsefremmende og forebyggende virksomhet.

Deretter kom prosjektleder Helge Mjøen på banen og snakket om Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Midt-Norge. Han fortalte om den desentraliserte modellen som er valgt i denne regionen, og mente at kompetansesenteret i denne regionen ligger på tredjeplass av fem, når det gjelder hvor langt de er kommet i etableringen.

Fra samme sted kom Tommy Haugan og snakket om praksisnær klinisk forskning i tannhelsetjenesten. Prosjektet han beskrev skal blant annet være en prøvesten på hvor egnet dataene som legges inn i journalsystemet er til å kunne anvendes i forskningsøyemed.

Til slutt var det en innledning om desentralisert spesialistutdanning i kjeveortopedi som skulle fange statsrådens oppmerksomhet. Kjeveortoped Torgeir Svensen er faglig koordinator og hovedveileder i opplegget, og han hadde med seg sine to studenter Anca-Maria Baila og Trond Holstad. Alle tre snakket om sine erfaringer så langt, mot slutten av første semester. Statsråden fikk dermed vite at desentralisert spesialistutdanning er dyrt og at det fungerer godt.

Anne-Grete Strøm-Erichsen lyttet interessert, og stilte oppfølgingsspørsmål, før hun tok en runde på klinikken. Hun ga også til kjenne at hun hadde registrert at tannhelsetjenesten kan spille en viktig varslerrolle når barn er utsatt for omsorgssvikt. Ellers var hun kommet for å lytte og lære og ikke for å svare på spørsmål om regjeringens tannhelsepolitikk. Den lar foreløpig vente på seg. Vi registrerer imidlertid med stor interesse at helseministeren har vært på besøk, og lurer på hva slags signal dét er. Det er lenge siden sist en helsestatsråd viste en slik interesse for tannhelsefeltet.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi